Türk Telekom ZyXEL P-2602HWL-D1A Modem Kurulumu

-Kullanmakta olduğunuz web tarayıcınızı açınız ve adres satırına 192.168.1.1 yazıp Enter tuşuna  basınız.

-Açılan şifre akranında şifre yazan kısma ttnet yazınız.

NOT: Lütfen Şifre ekranında yazan siyak noktaları silip şifrenizi klavyeden yazarak giriniz. Aksi halde modeminizin durum ekranı açılacak ve menüler gizlenecektir.

-Şifrenizi yazdıktan sonra Sisteme Giriş butonuna tıklayınız. Eğer giriş butonuna basmanıza rağmen şifre sayfası tekrar geliyorsa, web tarayıcınızın güvenlik ayarları ya da bilgisayarınızdaki güvenlik programları (Norton, Avast, Kaspersky, McAfe vs.) engelliyor olabilir. İlgili ayarlar için bilgisayar satıcınızla görüşünüz.

-Açılan ekranda yeni şifre oluşturabilirsiniz.

NOT: Yetkisiz kişilerin modeminize erişimini engellemek için şifrenizi mutlaka değiştirmelisiniz.

-Uygula butonuna tıklayarak ayarlarınızı kaydediniz. Ayarlar kaydedildikten sonra modem sizi tekrar başa yönlendirerek, yeni şifreniz ile tekrar giriş yapmanızı isteyecektir. Yeni şifrenizi tuşlayarak sisteme giriniz.

-Yeni şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran açılacaktır, burada “Gelişmiş Ayarlara Gidin” seçeneğini işaretleyip Uygula butonuna basınız. Bu aşamadan sonra modeminizin yönetim arayüzü açılacaktır.

-Yönetim arayüzü açıldığında sol tarafta yer alan Ağ menüsünden Geniş Alan Ağı linkine tıklayınız.

-Sağ taraftaki İnternet Bağlantısı kısmına ADSL kullanıcı adı ve şifrenizi giriniz. Bu bilgiler İSS tarafından size verilen sözleşmede yazmaktadır.

-Uygula butonuna tıklayarak ayarlarınızı kaydediniz. Bu işlemin ardından modeminizi kapatıp açınız, kısa bir süre sonra modeminiz İSS’den IP adresi alacak ve İnternet ışığınız sabit yanacaktır.

-Sol paneldeki “Ağ” bölümünden “Kablosuz Yerel Alan Ağı” linkine tıklayınız. (İlgili ekranları kullanım kılavuzunun “İnternet Bağlantı Ayarları” bölümündeki ilk 7 adımda görebilirsiniz.)

-Güvenlik Modu kısmını WPA-PSK olarak seçiniz. Diğer şifreleme yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Ön Paylaşımlı Anahtar kısmına en az 8 haneli kablosuz ağ şifrenizi yazınız, şifre oluştururken harf, rakam ve standart sembollerin birçoğunu kullanabilirsiniz. Burada belirlediğiniz şifreyi bilgisayarınızla internete bağlanmak için kullanacaksınız.

-Ağ Adı(SSID) alanına, modeminizin kablosuz bağlantı ismini yazabilirsiniz. Kablosuz kart takılı bir bilgisayardan ortamdaki kablosuz bağlantı noktaları arandığında modeminiz bu alana yazacağınız isimle görünecektir.

-Uygula butonuna tıklayarak ayarlarınızı kaydediniz.

NOT: Kablosuz ağınıza şifre koymadan kablosuz olarak internete bağlanmak istediğinizde, internet erişiminiz kısıtlanacak ve size kablosuz ağınıza şifre koymanız gerektiğini belirten bir uyarı ekranı gelecektir; oradaki yönergeleri izlediğinizde tekrar yukarda ki şifre ekranına yönlendirileceksiniz.

Kullanıcıların en çok yapmak istedikleri uygulamaların başında modem(router) arkasında kurulu bir web sunucu, mail sunucu veya kamera kayıt cihazına internet üzerinden ulaşmak gelir.Bunun dışında bir bilgisayarın masaüstüne RDP(Uzak Masaüstü Protokolü) ile ulaşmak ta sık rastlanan uygulamalardan biridir. Bu uygulamaları yerine getirebilmek için; web sunucu için 80(HTTP),mail sunucu için 25(SMTP) ve 110(POP3) , uzak masaüstü bağlantısı için 3389 numaralı portları ilgili bilgisayarın IP adresine yönlendirmek gerekmektedir. Kamera uygulamaları için tek bir port değil belirli bir port aralığı kullanılmaktadır. Bu aralık genellikle 9000-9003’tür.

Örnek olarak:
192.168.1.2 IP adresli bilgisayarda web sunucu,
192.168.1.3 IP adresli bilgisayarda mail sunucu,
192.168.1.4 IP adresli bilgisayarda FTP sunucu,
192.168.1.10 IP adresli bilgisayarda kamera kayıt programı kurulu olsun.
192.168.1.5 IP adresli bilgisayar ise RDP ile uzak masaüstü bağlantısı yapmak istediğimiz bilgisayar olsun.
Bu uygulamayı gerçekleştirmek için;

Cihaza web arayüzünden bağlanıp. “Ağ” menüsü altındaki “Ağ Adresi Çeviricisi” linkine tıklayınız. Sağ tarafta açılan menüden “Port Yönlendirme” butonuna tıklayınız. Burada “Servis İsmi” kısmındaki seçeneklerden web sunucu için WWW, FTP sunucu için FTP, mail sunucu için ise E-mail(SMTP)-(POP3) servislerini seçiniz. “Sunucu IP Adresi” kısmına ise yönlendirmenin yapılacağı bilgisayarların IP adreslerini giriniz. Her girdinin ardından sağ taraftaki “Ekle” butonunu tıklayarak açtığınız portları listeye ekleyiniz.

Servis Adı bölümünde tanımlı olmayan servisleri yönlendirmek için Servis Adı bölümünde en son madde olan User-Defined seçeneğini seçiniz. Daha sonra gelen ekranda önce Aktif seçeneğini  işaretleyiniz. Daha sonra Servis Name kısmına bu yönlendirme için bir isim veriniz. Başlama-Bitiş Portu bölümlerine yönlendireceğiniz portların başlangıç ve bitiş numarasını yazınız. Eğer tek bir portu yönlendirecekseniz, her iki haneye de aynı port numarasını yazınız. Sunucu IP Adresi bölümüne yönlendirilme yapılacak bilgisayarın lokal IP adresini yazınız. Yaptığınız ayarları kaydetmek için Uygula butonuna basınız. Tüm yönlendirmeler bittiğinde Port Yönlendirme menüsünün özet görünümü yukarıda ki gibi olmalıdır.

NOT: Port yönlendirme işlemleri bittikten sonra Güvenlik Duvarı’nda gerekli izinlerin oluşturulması gerekmektedir. Aksi takdirde, güvenlik duvarı bu portlardan akan trafiği engelleyecektir. Güvenlik Duvarı’nda kural oluşturma işlemi bir sonraki başlıkta anlatılmaktadır.

KAYNAK: Bireysel Türk Telekom

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

Modem kategorileri